Απόκρημνοι βράχοι φιδωτοί δρόμοι πάνω από τα γαλανά νερά, πύργοι πάνω σε βουνοκορφές, γραφικά χωριά και πολλές ιστορίες με πειρατές και θησαυρούς...

Τα πιο σημαντικά και ιδιαίτερα μέρη είναι:

Η Αρεόπολη, χτισμένη σε ένα βραχώδες οροπέδιο, θα πάρει το όνομά της από το θεό του πολέμου τον Άρη. Τα πρώτα βήματα οδηγούν τον επισκέπτη στο διπλό ναό της Παναγίας και του Αγίου Χαράλαμπου, με τοιχογραφίες του 1869 και ενδιαφέρον βαθμιδωτό καμπαναριό με λιθανάγλυφα. 

Χτισμένος στην άκρη του κεντρικού λιθόστρωτου καλντεριμιού που οδηγεί στην πλατεία 17ης Μαρτίου 1821, ο ναός των Ταξιαρχών, ξεχωρίζει για τον πλούσιο ανάγλυφο διάκοσμο του. 

Στα Σπήλαια του Διρού (diros-caves.gr) σταλακτίτες και σταλαγμίτες δίνουν σχήμα στην πέτρα, πλάθοντας μαγικές εικόνες και σχήματα στο εσωτερικό των υγρών σπηλαίων. Το σπήλαιο της Βλυχάδας ξεχωρίζει για τον πλούσιο διάκοσμο που το κατατάσσει ανάμεσα στα καλύτερα λιμναία σπήλαια του κόσμου. Ένας υπόγειος ποταμός διατρέχει το εσωτερικό του. Το νερό του συναντά εκείνο της θάλασσας και η γεύση του, γλυφή ή «βλυχή» κατά το τοπικό ιδίωμα, είναι εκείνη που θα δώσει και το όνομα στο σπήλαιο.                                                      

Η Αλεπότρυπα είναι ένα σπήλαιο μήκους 300 μέτρων, στο εσωτερικό του οποίου οι αίθουσες διαδέχονται η μία την άλλη. Στο βάθος του σπηλαίου μια λίμνη με πόσιμο νερό ήταν εκείνη που τράβηξε το ενδιαφέρον των πρώτων κατοίκων. Υπήρξε τόπος λατρείας, καταφύγιο κατά τους χειμερινούς μήνες, χώρος αποθήκευσης των προμηθειών αλλά και σημείο εναπόθεσης των νεκρών. Οι πρόσφατες ανασκαφές θα φέρουν στο φως τα κατάλοιπα της αρχαιότερης διπλής ταφής του ευρωπαϊκού χώρου. Ένα ζευγάρι το οποίο θάφτηκε αγκαλιασμένο πριν από 6000 χρόνια.....

Οι ανασκαφές και οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο των σπηλαίων του Διρού από το ζεύγος Ιωάννη και Άννας Πετρόχειλου έφεραν στο φως ένα σύνολο ευρημάτων που εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για τη ζωή των πρώτων κατοίκων τους. Μέσα στα ίδια σπήλαια, οι κάτοικοι της νεολιθικής περιόδου θα φτιάξουν και τα πρώτα εργαλεία και σκεύη τα οποία μπορεί κανείς να δει σήμερα στην έκθεση του Νεολιθικού Μουσείου Διρού.

Η Πυργοπολιτεία της Βάθειας έχει κηρυχθεί διατηρητέος οικισμός για την ιδιαίτερη μανιάτικη αρχιτεκτονική και το ξεχωριστό τοπίο! Κάνει τον επισκέπτη να νοιώσει πως έκανε ένα ταξίδι στον χρόνο! Ένας από τους πολύφωτογραφισμένους οικισμούς χτισμένος πάνω στον λόφο, αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο!

Το Λιμένι, το Οίτυλο, το Καραβοστάσι, ο Γερολιμένας,ο Μέζαπος, το Πόρτο Κάγιο, το Ταίναρο* είναι μερικές μόνο από τις ξεχωριστές περιοχές της χερσονήσου! Το *Ταίναρο αποτελεί το νοτιότερο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Το ιερό του Ποσειδώνα στην περιοχή του Ταινάρου, αποτέλεσε το θρησκευτικό κέντρο του Κοινού των Ελευθυρωλακώνων. Ο Ποσειδώνας δεν λατρευόταν εκεί ως θεός της θάλασσας αλλά ως χθόνιος θεός του Κάτω Κόσμου. Εδώ, λέγεται, πως υπήρχαν οι πύλες του Άδη, τις οποίες φυλούσε ο τρομερός Κέρβερος ενώ ο μύθος θέλει τον Ηρακλή και τον Ορφέα να κατεβαίνουν από εδώ στον Κάτω Κόσμο. Στην ίδια περιοχή εντοπίζεται και ένα ρωμαϊκό ψηφιδωτό, σε μικρή απόσταση από το ιερό του Ποσειδώνα, κατά μήκος του μονοπατιού που οδηγεί προς το φάρο του Ταινάρου.