Ανακαλύψτε το Γύθειο

Ένας μαγικός τόπος με αρχοντιά

Ένα μαγικό ταξίδι πίσω στο χρόνο γεμάτο Ιστορία και Μύθους μας φέρνει στο σημερινό Γύθειο, έναν τόπο έλξης ταξιδιωτών που μαγνητίζει με την αρχοντιά και τα «νησιώτικα» χαρακτηριστικά του.

Στο Γύθειο, το "ΛΑΣ"* - "Las Hotel & Spa" αποτελεί την ιδανική βάση για εξορμήσεις στην ιστορική Μάνη αλλά και έναν προορισμό από μόνο του!

Προορισμός όλο τον χρόνο για τους ρομαντικούς αλλά και για αυτούς που ψάχνουν μια ευκαιρία να αφήσουν πίσω την καθημερινότητα αλλάζοντας για λίγο συνήθειες και εικόνες!

Η *Λάς ή Λάας, ήταν μια συνεχώς ακμάζουσα ελληνική πόλη από τους προϊστορικούς μέχρι τους βυζαντινούς χρόνους.

Στη δωρική γλώσσα «λάας» σημαίνει λίθος. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, την πόλη ίδρυσαν άνθρωποι που δημιουργήθηκαν από τους λίθους που έριχναν ο Δευκαλίων και η Πύρα μετά τον ομώνυμο κατακλυσμό. Ιδρυτής της ήταν ο μυθικός ήρωας Λάς που δολοφονήθηκε από τον Αχιλλέα όταν είχε κατέβει στη Λακωνία ως μνηστήρας της Ωραίας Ελένης.

Το Γύθειο πρωτοεμφανίζεται στην ιστορία τον 5ο αιώνα π.Χ. Πρώτη αναφορά κάνει ο Θουκυδίδης. Ο Παυσανίας, ως ετυμολογία του ονόματος παρουσιάζει στα «Λακωνικά» του την πεποίθηση των αρχαίων κατοίκων ότι σήμαινε «Γη των Θεών», από την παράδοση ότι κάποτε ο Ηρακλής και ο Απόλλων κατά το κτίσιμο της πόλης ήλθαν σε σύγκρουση εξ αιτίας του μαγικού τρίποδα του Μαντείου των Δελφών. Επειδή όμως ο αγώνας δεν αναδείκνυε νικητή, ονόμασαν την πόλη «Γη Θεών».


Υπήρξε κατά την αρχαιότητα το επίνειο της Σπάρτης. Την περίοδο 195-297 π.Χ. το Γύθειο φέρεται ανεξάρτητο από τη Σπάρτη, πρωτεύουσα του Κοινού των Ελευθερολακώνων. Το 375 μ.Χ. ένας μεγάλος σεισμός και το παλιρροϊκό κύμα που δημιουργήθηκε καταπόντισε το Γύθειο στα νερά του Λακωνικού Κόλπου.

To Γύθειο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου Λαρυσίου έτσι όπου το γαλάζιο των νερών του λιμανιού αντανακλάται στα νεοκλασικά κτήριά του που προσδίδουν μια ιδιαίτερη αίγλη.

Το λιμάνι και η προκυμαία του είναι το σημείο συνάντησης της πόλης, εκεί που θα χαλαρώσει κανείς σε κάποιο café ή ουζερί, με παραδοσιακά εδέσματα και την θέα των κυμάτων ή θα κάνει βόλτα τις απογευματινές ώρες θαυμάζοντας το χρυσαφένιο χρώμα του ηλιοβασιλέματος.