Στα γραφικά χωριά της Μάνης θα βρείτε υπέροχες ταβέρνες και θα δοκιμάσετε φρέσκα θαλασσινά, παραδοσιακές πίττες, εκλεκτά κρέατα, όλα μαγειρεμένα έτσι ώστε να δημιουργούν μια μοναδική γευστική εμπειρία που θα ταξιδεύει μαζί σας σαν ανάμνηση! Φυσικά κάποια από τα ιδιαίτερα προϊόντα της μανιάτικης κουζίνας μπορείτε να τα προμηθευτείτε πριν την αποχώρησή σας και αυτά είναι το λάδι, οι ελιές, το μέλι, το παστέλι, τα παξιμάδια, το σύγκλινο(καπνιστό χοιρινό), τα διάφορα μυρωδικά, το τσάι και το θαλασσινό αλάτι που συλλέγεται από τις πτυχώσεις των βράχων!

Η παραδοσιακή Μανιάτικη διατροφή λέγεται πως έχει αρκετά οφέλη και συντηρεί την καλή σωματική υγεία!

Το σύγκλινο φτιάχνεται εδώ και γενιές από τις οικογένειες της Μάνης, παραδοσιακά από τα αρσενικά μέλη της οικογένειας. Κόβουν το κρέας σε λωρίδες και το καπνίζουν με διάφορα για να παστωθεί στη συνέχεια με ελαιόλαδο ή λίπος. Ξεκίνησε ως ένας τρόπος συντήρησης του κρέατος για μεγάλο χρονικό διάστημα για να μείνει ως παραδοσιακό έδεσμα. Τώρα οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν συνταγές αυτού του εκλεκτού μεζέ     (με αυγά και πατάτες, όσπρια, λαδερά, τραχανά κλπ.) και να προμηθευτούν σύγκλινο σε τοπικές βιοτεχνίες.

Στη Μάνη παράγεται μια από τις καλύτερες ποικιλίες λαδιού στον κόσμο! Οι άνθρωποι εδώ αγαπούν την ελιά καθώς είναι το κύριο τοπικό προϊόν τους, και κάθε Οκτώβρη και Νοέμβρη μαζεύουν τις ελιές με τον παραδοσιακό τρόπο. Σε φρέσκο λάδι θα τηγανιστούν από τις νοικοκυρές οι λαλαγγίδες, οι τηγανίδες τις ημέρες των Χριστουγέννων και των Φώτων.

Άλλο φημισμένο προϊόν της Μάνης είναι το μέλι, βασικό συστατικό για το παστέλι με σουσάμι που παράγεται στην περιοχή από την αρχαιότητα. Τα αρώματα των άνθεων της περιοχής δίνουν στο μέλι την ξεχωριστή του γεύση, και οι τοπικοί παραγωγοί εξακολουθούν με μεράκι να το προμηθεύουν στα παραδοσιακά καταστήματα του Γυθείου.

Περνώντας χρόνο στο Γύθειο δεν μπορεί κάποιος να παραλείψει την επίσκεψη στις εξαίρετες ταβέρνες. Εκεί θα δοκιμάσετε λαχανόπιτες, πιτάρια ξεροψημένα πάντα με την συνοδεία ντόπιων τυριών αλλά και τα λούπινα, ένας καρπός που έχει θρέψει πολλές γενιές, που δεν απαιτεί πολύ γόνιμο έδαφος, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη(44%) μαγνήσιο, ασβέστιο και φώσφορο